Tuky
Tuky patří k nejvydatnějšímu zdroji a zásobárně energie v potravě, tvoří stavební složku buněk. Dále nás chrání před úniky tepla, umožňují vstřebávání vitamínů a z cholesterolu se tvoří některé hormony. Tuky jsou velmi diskutovanou součástí potravy.
Tuky jsou dvojího původu stejně jako u bílkovin – živočišné a rostlinné. Ve stravě se tuky nazývají triglyceridy, obsahují jednu molekulu glycerolu a tři mastné kyseliny. Podle mastných kyselin se tuky rozdělují: podle typu vazby mezi atomy uhlíku (Nasycené mastné kyseliny (živočišné tuky, palmový a kokosový olej; Nenasycené mastné kyseliny (zejména olivový a řepkový olej, rybí tuk), podle délky uhlíkového řetězce a podle typu geometrické izometrie.
Nasycené mastné kyseliny se nalézají zejména v tucích živočišného původu (máslo, sádlo, mléko, žloutek), u rostlin je najdeme jen v palmovém a kokosovém oleji. Jejich zvýšená konzumace vede k srdečně-cévnímu onemocnění.
Nenasycené mastné kyseliny ještě dělíme na mononenasycené a polynenasycené. Do polynenasycených mastných kyselin, řadíme esenciální mastné kyseliny. Ty jsou specifické v tom, že si je tělo nedokáže samo vyrobit, tím pádem jsme odkázáni na příjem z potravy. Bohatým zdrojem těchto látek jsou ořechy, ryby a rostlinné oleje. Poměr nasycených, mononenasycených a polynenasycených tuků by měl být 1 : 1 : 1.
Dvojná vazba má dva typy uspořádání, a to Cis a Trans. Uspořádání Cis se vyskytuje běžně, proto se neuvádí. Trans se vyskytuje převážně v živočišných tucích, dají se vyrobit i umělou cestou, výsledkem jsou ztužené tuky. Ty jsou použity na výrobu pekařských a cukrářských produktů (sušenky, oplatky, polevy, koblihy, atd.). Trans mastné kyseliny ve stravě se považují se za nejškodlivější tuky, neboť zvyšují LDL cholesterol v krvi a naopak HDL cholesterol snižují, tímto přispívají ke vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Světová zdravotnická organizace v roce 2003 doporučila, aby příjem TFA ze stravy nepřekročil 1 % celkového energetického příjmu.
Za zdravotně prospěšné tuky se považuje většina rostlinných olejů, rybí tuk a ořechy.
Tučná masa, paštiky, uzeniny, sýry, chipsy, sladkosti, sušenky, trvanlivé pečivo by naopak měli být omezeny, protože obsahují velké množství nasycených mastných kyselin.
Energetická hodnota 1g tuku je 9 kcal.
Tuky by měly tvořit cca 25-35% z přijaté energie.
Doporučený denní příjem tuků je cca 70-100 g.
Obsah tuků v některých potravinách (na 100 g):
Máslo: 82 g Slunečnicová semínka: 50 g
Hera: 75 g Lískové oříšky: 63 g
Sádlo: 100 g Mandle: 50 g
Anglická slanina: 40 g Bohemia brambůrky: 35 g
Paštika: 24 g Langoše: 82 g
Kuřecí prsa: 1 g Smažené žampiony: 22 g
Králík: 6 g Avokádo: 15 g
Hovězí: 7 g Hranolky: 26,8 g
-sadpineapple
zdroj: cs.wikipedia.org
Náhledy fotografií ze složky Tuky