Bílkoviny
Bílkoviny - jiným názvem proteiny, jsou složeny z aminokyselin.
Jsou základem všech známých organismů, a proto v něm plní různé funkce (stavební, transportní, skladovací, zajišťující pohyb, řídící, ochrané, obranné).
Jsou nezbytné pro tvorbu a obnovu tkání.
Aminokyseliny, které si naše tělo není schopno vyrobit samo, nazýváme esenciální. Podle počtu zastoupení esenciálních aminokyselin se dále bílkoviny rozdělují na plnohodnotné a neplnohodnotné. Plnohodnotné bílkoviny jsou obsaženy ve výrobcích z mléka, syrovátky a vajec a v masu. Neplnohodnotné bílkoviny jsou v luštěninách, obilovinách, zelenině a bramborách.
Bílkoviny jsou tedy dvojího původu: živočišného (maso, mléko, vejce) a rostlinného (luštěniny, obiloviny, brambory, těstoviny, sója). Poměr živočišných a rostlinných bílkovin by měl být optimálně 1 : 2, pro děti a fyzicky velmi aktivní jedince je pak doporučovaný poměr 1 : 1.
Potřeba bílkovin
Skupina | DDD bílkovin |
---|---|
Děti | 0,9-2,7 g/kg/den |
Dospělí | 0,8 g/kg/den |
Senioři | 1,0-1,2 g/kg/den |
Kojící matky | 1,5 g/kg/den |
Sportovci | 1,3 g/kg/den (ne více než 2g/kg/den) |
Onemocnění jater, ledvin | individuálně dle zdravotního stavu |
Nadbytek bílkovin a zvýšený příjem soli může způsobit zvýšení krevního tlaku a tím se víc zatěžují ledviny a játra.
Nedostatek bílkovin ve stravě se často vyskytuje současně s nedostatečným přívodem energie.
Energetická hodnota 1g bílkovin je přibližně 4 kcal.
Bílkoviny by měli tvořit cca 25% z přijaté energie.
Obsah bílkovin v některých potravinách (na 100 g):
Nízkotučný tvaroh: 12 g Fazole: 23,5 g
Polotučné mléko: 3,2 g Čočka: 22,5 g
Kuřecí prsa: 23 g Těstoviny: 5 g
Krůtí prsa: 20,9 g Sója: 17,6 g
Hovězí maso: 23 g Sójové maso: 45 g
Vepřové maso: 10,3 g
Vejce: 12,3 g
-sadpineapple
zdroj: cs.wikipedia.org
Náhledy fotografií ze složky Bílkoviny